Over Nelis

Stichting Nelis is een werkgelegenheidsproject gericht op de glazenwasserij en de schoonmaakbranche, opgericht om jongeren die kort of langdurig werkloos zijn of anderszins op te grote afstand van de arbeidsmarkt staan, zo snel mogelijk weer bij het arbeidsproces te betrekken. Dit doet Stichting Nelis door verkorte leerwerktrajecten aan te bieden die jongeren professionele basisvaardigheden aanreiken, door stageplekken en arbeidsplaatsen voor hen te zoeken en door de deelnemers intensief te coachen ten einde voortijdige en onnodige uitval te voorkomen.

Stichting Nelis heeft werkgelegenheidsprojecten in de glazenwasserij – Op de ladder naar succes – en de schoonmaakbranche – Nelis Maakt Schoon! Stichting Nelis is enkele jaren van start gegaan in de regio Haaglanden, maar tegenwoordig biedt Nelis werkloze jongeren in de steden Den Haag, Leidschendam–Voorburg, Rijswijk,  Leiden, Rotterdam, Dordrecht, Zoetermeer, Amsterdam en de omringende steden een passend leerwerktraject aan. Achter de schermen werkt Stichting Nelis aan vergelijkbare werkgelegenheidsprojecten in nog meer steden. Ons uiteindelijke doel is niets minder dan alle werkloze jongeren van Nederland van de bank te trekken, professionele startkwalificaties bij te brengen en zo snel mogelijk aan een baan te helpen. Want de enorme jeugdwerkloosheid waar Nederland de laatste jaren door is getroffen, is zeer schadelijk voor ons land. Maar niet in de laatste plaats is dit rampzalig voor deze jongeren zelf. Met een groot hiaat op je C.V. wordt het ook later, als de arbeidsmarkt weer aantrekt, heel moeilijk om nog een baan te vinden. Dus daarom. Stichting Nelis. Werkt voor jongeren.

Over de oprichter

Wie is die oprichter van Stichting Nelis eigenlijk?
Ik ben Ian Smeyers, en ben sinds mijn achttiende zelfstandig ondernemer met een schoonmaak- en glazenwassersbedrijf. Het vak glazenwasser heb ik als jonge jongen al van mijn opa geleerd. Mijn opa heette Nelis, en stond in heel Den Haag bekend als de Zingende Glazenwasser. Als hij zijn wijk aan het zemen was, zong hij op zijn ladder namelijk de hele dag klassieke aria’s.

Ian Smeyers

‚ÄčWaarom ben je Stichting Nelis begonnen?
Als ondernemer in deze branche kom ik vaak jongeren tegen die niets liever willen dan werken, maar ondanks veel solliciteren geen werk vinden. Geen ervaring? Geen diploma’s? Dan geen interesse!, krijgen ze te horen. Daarna zie ik het regelmatig mis gaan. Geen baan en geen dagbesteding of regelmaat? Dan slaat de verveling snel toe. Niet zelden komen drugs om de hoek kijken, en na een of twee keer in aanraking te zijn gekomen met Justitie – meestal vanwege kleine vergrijpen – wordt het nóg lastiger ergens aangenomen te worden. Deze jongens doen me altijd aan mezelf denken op die leeftijd. Ik groeide op in de Haagse Stationsbuurt en was óók altijd op straat te vinden. Maar ik had misschien net iets meer geluk dan die jongeren: ik had Nelis, mijn opa. Hij sloeg af en toe een arm om mijn schouder, of gaf me juist een schop onder mijn kont – wat op dat moment ook nodig was. En zo hield hij me op het rechte pad. Die ouderwetse stijl van werkgeverschap, gecombineerd met het bijbrengen van ambachtelijke vaardigheden als glazenwassen, is volgens mij heel geschikt om de jongeren die wij begeleiden te motiveren en zo te behouden voor de arbeidsmarkt.

Wat wilde je met Stichting Nelis bereiken?
Ik geloof nu, met mijn ervaring als ondernemer en door de straatwijze lessen van mijn opa Nelis, nog meer in ambachtelijk opleiden met een sociaal aspect. Dat is wat ik ook doe binnen mijn eigen bedrijf en personeelsbeleid. Ik neem graag jongeren aan die misschien nog geen volleerd glazenwasser zijn, maar die ik met de nodige begeleiding en opleiding binnen afzienbare tijd kan opleiden tot een volwaardige en betrouwbare medewerker. Alleen: ik zie meer jongeren die ik zou willen begeleiden, dan ik kan. Ik denk met veel warmte terug aan de opleiding die ik destijds van Nelis heb ontvangen. Het hebben van een leermeester die me de kneepjes van het vak bijbracht, maar ook belangrijke sociale en communicatieve vaardigheden, heeft me in belangrijke mate gevormd tot de ondernemer die ik nu ben. Ik zou dan ook het liefst iedere jongere een Nelis gunnen. Enkele jaren geleden begon ik na te denken om deze coachingsactiviteiten breder te ontwikkelen dan binnen mijn eigen bedrijf. Al snel werkte ik aan het oprichten van een stichting die jongeren naar werk en inkomen in de glazenwassers- en schoonmaakbranche toe begeleidt. Ik hoefde toen niet lang na te denken over een naam voor de stichting. Stichting Nelis zou het worden.

Is dat gelukt?
Inmiddels bestaat Stichting Nelis al weer enkele jaren. De droom die ik de afgelopen jaren had – het oprichten van een stichting die jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt op een professionele, veilige, ambachtelijke en doordachte wijze opleidt tot volwaardige medewerkers voor de schoonmaak- en glazenwassersbranche – is helemaal uitgekomen. Stichting Nelis is na een vliegende start in de gemeente Den Haag uitgewaaierd naar grote steden als Rotterdam, Leiden en Amsterdam, en de hen omringende steden. Naast Op de ladder naar succes heeft Stichting Nelis een tweede werkgelegenheidsproject ontwikkeld dat is gericht op de schoonmaak, Nelis maakt Schoon! Gebaseerd op dezelfde principes als Op de ladder naar succes: een verkorte beroepsopleiding die basisvaardigheden aanreikt, bemiddeling naar stage- en werkplek, en intensieve coaching om voortijdige uitval te voorkomen. Het enige verschil is dat Nelis maakt Schoon! niet alleen jongeren aanneemt, maar ook volwassenen.
Stichting Nelis levert tegenwoordig tientallen jongeren per jaar af op de arbeidsmarkt, voorzien van alle nodige certificaten en startkwalificaties, en goed gemotiveerd. Ook nadat ze bij ons zijn vertrokken monitoren we ze nog enige tijd. De meeste van hen zijn nu gewoon aan het werk, en serieus met hun toekomst bezig. Zoals het hoort. En daar ben ik heel erg trots op.