Blog Onze avonturen<< Terug naar overzicht

Grootse diploma-uitreiking: “Met dit vak kun je de hele wereld over”

Grootse diploma-uitreiking: “Met dit vak kun je de hele wereld over”
12 sep 2016


40 diploma’s, 4 gemeenten, 62% diplomascore en 69% aan het werk: op 29 augustus was Jacobs Douwe Egberts gastheer van de unieke, grote en grootse diploma-uitreiking aan 40 glazenwassers. Via het werkgelegenheidsproject Op de Ladder naar Succes doorliepen zij een leer-/werktraject bij een van de vier aanwezige gemeenten: Breda, Den Haag Tilburg en Utrecht. “Een diploma geeft je toekomst; je kunt er heel wat mee bereiken”, enthousiasmeert Ian Smeyers, bedenker, oprichter en docent van Stichting Nelis.

“Kopje koffie glazenwasser?, wie herinnert zich de reclame uit de tachtiger jaren niet?”, vraagt Ian Smeyers. In de volle zaal van koffiegigant Jacobs Douwe Egberts (JDE) zijn dat er niet zo heel veel. Immers, Stichting Nelis zet zich in om jongeren, die werkloos zijn of anderszins een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, aan een baan te helpen. Toch koos de stichting er bewust voor om juist bij en met JDE in Utrecht een grote diploma-uitreiking te organiseren: “Werkgever Douwe Egberts is een sociale ondernemer. Ze hebben oog voor de mensen”, weet Smeyers.

Frans Saelman bevestigt dat: “We vinden het fijn dat jullie hier zijn. Met 2200 mensen op deze locatie zijn we een belangrijke werkgever in de omgeving.” Saelman vervolgt: “Natuurlijk was er ooit de reclame: kopje koffie glazenwasser? Maar koffie verbindt nog altijd. Thuis, op het werk. Je begint er de dag mee.”

Succesvolle samenwerking
Het afgelopen halfjaar hebben onder andere de vier genoemde gemeenten met Stichting Nelis samengewerkt om jongeren via het leer-/werktraject Op de Ladder naar Succes hun talent in glazenwassen te ontwikkelen en na succesvolle afronden van de opleiding aan een baan te helpen. “69% van deze groep gediplomeerden heeft al een baan als glazenwasser. Vaak een 6-maandscontract voor 24 uur of meer per week”, meldt Smeyers met gepaste trots.

Concept met toekomst
Enthousiast over het “mooie concept van Stichting Nelis met vaardigheden, werkervaring en een toekomst” reikt Bas Stam namens Gemeente Utrecht de dipoma’s uit. Theo Slaats van Gemeente Breda reikt de diploma’s aan de geslaagde Nelis-glazenwassers uit. “De tweede groep is inmiddels succesvol gestart”, meldt Staatsman, die ter plekke het akkoord voor de derde groep aankondigt.

Gemeente Tilburg – vertegenwoordigd door Linda Bertens en Hans van Woensel – is blij voor de geslaagden én met de zeer schone ramen: “In zes weken zijn ze 36 keer gewassen”. Namens de vierde gemeente, Den Haag, overhandigt Michel de Bruin, CEO van Greenspeed, hun vakdiploma aan de ‘gassies’. De Bruin benadrukt dat de schoonmaakbranche, met al haar mogelijkheden en grote diversiteit, veel kan brengen: “Glazenwassen is een vak. Je komt overal: kantoorgebouwen, industrie, zorginstellingen. Je kunt er de hele wereld mee over. Ik hoop jullie met een fantastische baan of eigen bedrijf nog eens tegen te komen.”

Gouden Wisser
Met trots, blijdschap en soms wat verlegenheid ontvangen 40 glazenwassers hun vakdiploma. Maar er is nóg meer blijdschap, want de Gouden Wisser wordt uitgereikt: een unieke goudgekleurde wisser als blijkt van erkenning, gesponsord door Unger, voor de best geslaagde. “Via stemming wordt bepaald wie de winnaar is”, legt Smeyers uit. En dat zijn….: Omar Dap uit Tilburg, Marinus Lambregts uit Breda, Abdelkarim El Yahyaoui uit Den Haag en Michael Wolters uit Utrecht. Van harte gefeliciteerd! Tot slot Monique Stevens, docent VCA van Team Opleidingen en Advies: “Ismael Osman verdient deze erkenning in de vorm van een taart, omdat hij met glans is geslaagd voor zijn VCA-opleiding.”

Na 1,5 uur wordt een prachtige bijeenkomst en bijzondere diploma-uitreiking afgesloten. Met dank aan gastheer JDE, de aanwezigen, Arriva (die voor het vervoer vanuit Breda zorgde), het Nelis-team (onder leiding van Ian Smeyers), docenten en coaches Janine, Stephanie en Simone staan 40 glazenwassers aan de vooravond van een prachtige toekomst.

Bron: schoonmaakjournaal.nl
 

Hulp nodig!

Volg de avonturen van onze glaswasgassies.
Stichting Nelis

We hebben jouw hulp nodig of beter gezegt; je geld.

Word sponsor van Nelis >

Laatste tweets

Nu de screening wat minder streng is kan Nelis gewoon weer verder met Haagse icoontjes zemen!#voormaligeambassadevs… https://t.co/pDAcqSeWqe

19 dagen geleden

RT @ohcbschoonmaak: @StNelis Een prachtig verhaal! Ga zo door.

22 dagen geleden